Smag for Mad!

Smag for Mad!

Om bloggen

Madnørd eller Foodie er nok de begreber der dækker mine interesser mest :-) så der vil være lidt af hvert indenfor mange felter.

Palæo brød

OpskrifterPosted by Henrik Pelsen Tue, November 04, 2014 08:23:20
Palæo brød

125 g solsikkekerner

125 g græskarkerner

125 g hørfrø

125 g sesamfrø

15 g mandler

15 g hasselnødder

6 æg

2 tsk salt

1,5 dl olivenolie

Forvarm ovnen til 160⁰ C.

Bland æggene sammen med et piskeris. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og bland til en homogen masse.

Hæld massen i en smurt rugbrødsform og bag ca. 1 time ved 160⁰ C alt efter hvilken ovn du har.



  • Comments(0)//www.smagformad.dk/#post13

Sennepsdressing

OpskrifterPosted by Henrik Pelsen Sun, October 13, 2013 11:36:08
Mangler du en sennepsdressing til en kyllingesalat så kommer der en her:
1 del dijon sennep
3 dele rapsolie
Smages til med citron og salt.
Blend sennep i en blender ca 1 - 2 min inden du begynder at tilsætte olie langsomt i en tynd stråle. Når du har fået en cremet blanding tilsættes citronsaft og salt. Smag til.


Her er en ret du kan bruge sammen med sennepsdressingen.

1 kyllingebryst, stegt gerne på grille pande så du får nogen flotte striber i kødet
1/4 hjertesalat skåret over på den korte led i ca 1/2 cm strimler
Skær et formbrød i meget tynde skiver ca 3 mm og tør i ovnen
2 spsk rugbrøds smulder, fra gammel rugbrød tørret i ovn og evt. blendet til små stykker
Flager af parmesan så mange du ønsker, brug en tyndskræller til at lave flotte flager

Bland hjertesalaten med en lille mængde af sennepsdressingen læg i en høj bunke midt på tallerkenen. Skær kyllingebrystet på den lange led i ca 1 cm tykke stykker og læg opad bunken. Læg brækkede stykker af formbrøds skiverne op ad bunken
Pynt af med parmesan flager og rugbrøds smulder.
Læg evt. lidt grønt på toppen som ærteskud eller andet grønt

  • Comments(0)//www.smagformad.dk/#post12

Pulled pork

OpskrifterPosted by Henrik Pelsen Mon, September 16, 2013 11:46:13

Pulled pork

Ingredienser:

Nakkesteg (Så mange du kan få plads til i grillen eller ovnen)

50 g brun muscovado sukker

50 g stærk/mild paprika alt efter smag

2 spsk friskkværnet/stødt sort peber

2 spsk godt salt ¬fx Maldon eller anden type flage salt

1 spsk cayennepeber

2 tsk sennepspulver (gule frø)

Sauce

4 dl æbleeddike prøv Meyers eller Urtekrams

3 spsk. Ketchup gerne din egen

2 spsk. Muscovado sukker

4 tsk. salt

1 spsk. tabasco

1-2 tsk. chiliflager (styrke efter smag)

1-2 tsk. friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde:

Tag en nakkekam. Afpuds let, sener og fedtansamlinger fjernes, altså et stort reelt stykke kød. Gnid ”rubben” (krydderi blandingen) på. Varier til din smag kan gøres i det uendelige. Med tiden finder eller har allerede sin egen yndlings-rub. Opskriften herover er klassisk, der er rigeligt til 2 nakkestege.
Smag på rubben. Den skal være sød og stærk. Gnid rigelige mængder rub ind i stegen. Kom stegen i en pose og læg på køl. Helst natten over - men i hvert fald 4-5 timer.

Fyld en vandbeholder der kan holde til varmen.
Tænd grillen/ovnen. Kom langtids-briketter i beholderen og måske lidt røgtræ, som fås grill-forhandlere.
Hold øje med temperaturen i grillen/ovnen. Den bør ligge på omkring 100-110 grader, måske lidt under men ikke for meget over. Kom kødet på grill-risten. I en grill kommer kødet ikke i direkte kontakt med varmen og de glødende kul, hvis du har lagt kullene ude i siden. Vandet opvarmes og blandes med røgen fra røgtræet og varmen, og det er denne cocktail, der i løbet af 10-12 timer forvandler nakkefileten til et fantastisk velsmagende stykke kød med en lækker konsistens.
Der skal ikke arbejdes mere med kødet. Har man en god grill/ovn, så passer det sig selv. Hold øje med temperaturen og lad nakkestegen hygge sig. Den kan sagtens tåle mere end 12 timer, hvis det skal være. Og en stor grill kan brænde i op til 20-24 timer på én opfyldning.
Stegen bliver ganske mørk og dækkes af en stegeskorpe, der kaldes barken. Når den har fået nok, tages den ud af grillen /ovnen og hviler en halv times tid. Derpå kan den ”trækkes” fra hinanden med 2 gafler eller de bare næver- heraf navnet Pulled Pork. Kødet blandes med lidt sauce og kommes i gode, store burgerboller sammen med en skefuld coleslaw.

Krydret sauce

Bland alle ingredienser grundigt og smag til. Saucen skal være sur, sød og stærk. Kom den i en beholder med låg. Den kan holde sig længe i køleskabet, og kan også bruges til andet end "Pulled pork".

Coleslaw

Ingredienser:

½ lille hvidkålshoved

3-4 gulerødder

2 stængler blegselleri

100 gr. mayonnaise

200 gr. yoghurt naturel

1 spsk. dijon sennep

salt, peber, sukker

evt. lidt fløde el. mælk

Fremgangsmåde:

Riv gulerødder, hvidkål og blegselleri på den grove side af råkostjernet. Rør mayonnaise og yoghurt sammen med sennep og smag til med salt, peber og lidt sukker.

Hvis dressingen er lidt for tyk kan man give den en sjat fløde, eller mælk.

De revne grøntsager vendes i dressingen og det hele sættes på køl. Den må gerne stå og trække i en times tid eller mere.

Smag til lige på den inden den serveres - det kan være den skal efterkrydres.



  • Comments(1)//www.smagformad.dk/#post10

Smør

OpskrifterPosted by Henrik Pelsen Wed, August 22, 2012 06:06:09

Det er meget simpel at lave din egen smør.

Hæld 1/2 L fløde i en skål og tilsæt 1/2 dl kærnemælk i skålen. Rør rundt og dækskålen med plastfilm. Lad skålen stå på køkkenbordet i 24 timer. Rør blandingen med piskeris, brug ikke el-mixer. Efter et stykke tid, der synes som lang tid, har du separeret smørret og væsken fra hinanden. Bland smør ved hånden, bruge plastik handsker, for at slippe af med væsken inde i smør.

Nu kan du tilføje salt eller smag til så du får lige din smag og køl. Du kan evt. inden køling bruge en sprøjtepose til at portionere i små beholdere, lige til at sætte på bordet når du har gæster.

  • Comments(0)//www.smagformad.dk/#post8

Panch phoran

OpskrifterPosted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 06:20:05

Panch phoran

1 spsk af hver spidskommen, anis, sorte løg frø, sorte sennepsfrø, bukkehorn frø, og 25 g hvidløg pulver. Blandes sammen og opbevares mørkt i en lufttæt beholder.

  • Comments(0)//www.smagformad.dk/#post7

BBQ sauce

OpskrifterPosted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 06:15:49

Grill / Barbecue Sauce til oksekød

Mængde / ingredienser

1 stk. hakket løg

2 spsk. Olie

1 kg flåede tomater i tern uden kerner

3 fed hvidløg, hakket

4 spsk. brunt sukker

1-3 stk. chili gerne stærk som Habanero, men du kan vælge, hvis du ikke ønsker den for stærk, du kan du fjerne frø og hvide dele der indeholder capceisin som er det materiale, der gør en stærk chili

4 spsk. eddike

2 spsk. Worcestershire sauce

1 spsk. tomatpuré

1 spsk. Curry, bland dig selv

1 tsk. selleri frø

Hæld olie i en gryde. Når olien er varm hældes løg og hvidløg i gryden og steg indtil det er gennemsigtigt, kort efter brænder karry fra puljen. Når karry er brændt opfyldt brun farin i gryden og skal smelte før resten af ingredienserne vil blive gennemført i de selleri frøene først.

Lad saucen ulme, indtil den er tyk, ca. 30 minutter. Rør i et stykke tid. Smages til. Hvis du tror saucen er tyk kan du evt. tilsættes lidt vand før blanding. Du kan drage fordel af at blande saucen, når den er færdig. Hvis saucen er for flydende, kan du varme det lidt mere. Giver ca. 1 L sauce.

  • Comments(0)//www.smagformad.dk/#post5