Smag for Mad!

Palæo brødOpskrifter

Posted by Henrik Pelsen Tue, November 04, 2014 08:23:20

Palæo brød

125 g solsikkekerner

125 g græskarkerner

125 g hørfrø

125 g sesamfrø

15 g mandler

15 g hasselnødder

6 æg

2 tsk salt

1,5 dl olivenolie

Forvarm ovnen til 160⁰ C.

Bland æggene sammen med et piskeris. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og bland til en homogen masse.

Hæld massen i en smurt rugbrødsform og bag ca. 1 time ved 160⁰ C alt efter hvilken ovn du har.SennepsdressingOpskrifter

Posted by Henrik Pelsen Sun, October 13, 2013 11:36:08

Mangler du en sennepsdressing til en kyllingesalat så kommer der en her:
1 del dijon sennep
3 dele rapsolie
Smages til med citron og salt.
Blend sennep i en blender ca 1 - 2 min inden du begynder at tilsætte olie langsomt i en tynd stråle. Når du har fået en cremet blanding tilsættes citronsaft og salt. Smag til.


Her er en ret du kan bruge sammen med sennepsdressingen.

1 kyllingebryst, stegt gerne på grille pande så du får nogen flotte striber i kødet
1/4 hjertesalat skåret over på den korte led i ca 1/2 cm strimler
Skær et formbrød i meget tynde skiver ca 3 mm og tør i ovnen
2 spsk rugbrøds smulder, fra gammel rugbrød tørret i ovn og evt. blendet til små stykker
Flager af parmesan så mange du ønsker, brug en tyndskræller til at lave flotte flager

Bland hjertesalaten med en lille mængde af sennepsdressingen læg i en høj bunke midt på tallerkenen. Skær kyllingebrystet på den lange led i ca 1 cm tykke stykker og læg opad bunken. Læg brækkede stykker af formbrøds skiverne op ad bunken
Pynt af med parmesan flager og rugbrøds smulder.
Læg evt. lidt grønt på toppen som ærteskud eller andet grønt

Fotos müsli og rabarberFoto

Posted by Henrik Pelsen Wed, October 09, 2013 19:53:40

Jeg synes det er lækkert nå nogen gider bruge mine fotos på en anden webside

:-) nemlig mit müsli billede

http://www.everyday-vegetarian-recipes.com/vegetarian-breakfast-recipes.html

Her er endnu et lille billede af rabarber

http://www.everyday-vegetarian-recipes.com/vegetarian-breakfast-recipes.html

Ja ind imellem lykkes det at skabe glæde for andre:-)

Kopier linket i ovenstående hvis du vil se siderne.Pulled porkOpskrifter

Posted by Henrik Pelsen Mon, September 16, 2013 11:46:13

Pulled pork

Ingredienser:

Nakkesteg (Så mange du kan få plads til i grillen eller ovnen)

50 g brun muscovado sukker

50 g stærk/mild paprika alt efter smag

2 spsk friskkværnet/stødt sort peber

2 spsk godt salt ¬fx Maldon eller anden type flage salt

1 spsk cayennepeber

2 tsk sennepspulver (gule frø)

Sauce

4 dl æbleeddike prøv Meyers eller Urtekrams

3 spsk. Ketchup gerne din egen

2 spsk. Muscovado sukker

4 tsk. salt

1 spsk. tabasco

1-2 tsk. chiliflager (styrke efter smag)

1-2 tsk. friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde:

Tag en nakkekam. Afpuds let, sener og fedtansamlinger fjernes, altså et stort reelt stykke kød. Gnid ”rubben” (krydderi blandingen) på. Varier til din smag kan gøres i det uendelige. Med tiden finder eller har allerede sin egen yndlings-rub. Opskriften herover er klassisk, der er rigeligt til 2 nakkestege.
Smag på rubben. Den skal være sød og stærk. Gnid rigelige mængder rub ind i stegen. Kom stegen i en pose og læg på køl. Helst natten over - men i hvert fald 4-5 timer.

Fyld en vandbeholder der kan holde til varmen.
Tænd grillen/ovnen. Kom langtids-briketter i beholderen og måske lidt røgtræ, som fås grill-forhandlere.
Hold øje med temperaturen i grillen/ovnen. Den bør ligge på omkring 100-110 grader, måske lidt under men ikke for meget over. Kom kødet på grill-risten. I en grill kommer kødet ikke i direkte kontakt med varmen og de glødende kul, hvis du har lagt kullene ude i siden. Vandet opvarmes og blandes med røgen fra røgtræet og varmen, og det er denne cocktail, der i løbet af 10-12 timer forvandler nakkefileten til et fantastisk velsmagende stykke kød med en lækker konsistens.
Der skal ikke arbejdes mere med kødet. Har man en god grill/ovn, så passer det sig selv. Hold øje med temperaturen og lad nakkestegen hygge sig. Den kan sagtens tåle mere end 12 timer, hvis det skal være. Og en stor grill kan brænde i op til 20-24 timer på én opfyldning.
Stegen bliver ganske mørk og dækkes af en stegeskorpe, der kaldes barken. Når den har fået nok, tages den ud af grillen /ovnen og hviler en halv times tid. Derpå kan den ”trækkes” fra hinanden med 2 gafler eller de bare næver- heraf navnet Pulled Pork. Kødet blandes med lidt sauce og kommes i gode, store burgerboller sammen med en skefuld coleslaw.

Krydret sauce

Bland alle ingredienser grundigt og smag til. Saucen skal være sur, sød og stærk. Kom den i en beholder med låg. Den kan holde sig længe i køleskabet, og kan også bruges til andet end "Pulled pork".

Coleslaw

Ingredienser:

½ lille hvidkålshoved

3-4 gulerødder

2 stængler blegselleri

100 gr. mayonnaise

200 gr. yoghurt naturel

1 spsk. dijon sennep

salt, peber, sukker

evt. lidt fløde el. mælk

Fremgangsmåde:

Riv gulerødder, hvidkål og blegselleri på den grove side af råkostjernet. Rør mayonnaise og yoghurt sammen med sennep og smag til med salt, peber og lidt sukker.

Hvis dressingen er lidt for tyk kan man give den en sjat fløde, eller mælk.

De revne grøntsager vendes i dressingen og det hele sættes på køl. Den må gerne stå og trække i en times tid eller mere.

Smag til lige på den inden den serveres - det kan være den skal efterkrydres.AnmeldelserMad og kemien

Posted by Henrik Pelsen Thu, August 30, 2012 13:59:36

Er der nogen der vil med ud og anmelde de forskellige burger restauranter der er i København. Det behøver ikke at være alle men gerne 6-8 forskellige eller flere. Hvorfor har de så dårligt ry og er der nogen formildende omstændighed omkring disse. Hvilken er bedst til prisen, hvilken er over købt (kan man skrive det) og hvilken sidder lige i skabet så pris og mad passer sammen. Jeg vil gerne tage højde for kvalitet, friskhed, forskellighed, tilbehør, menu, "innovation", eller noget helt andet jeg ikke lige har tænkt over endnu. Har du ideer og vil du med for egen regning, så skriv lige på min mail: henrik@smagformad.dk, så finder vi en dage eller dage, skriver ned, tager billeder og vurderer. Jeg tager selvfølgelig hele rapporten og lægger den her på siden. Kom frisk!

SmørOpskrifter

Posted by Henrik Pelsen Wed, August 22, 2012 06:06:09

Det er meget simpel at lave din egen smør.

Hæld 1/2 L fløde i en skål og tilsæt 1/2 dl kærnemælk i skålen. Rør rundt og dækskålen med plastfilm. Lad skålen stå på køkkenbordet i 24 timer. Rør blandingen med piskeris, brug ikke el-mixer. Efter et stykke tid, der synes som lang tid, har du separeret smørret og væsken fra hinanden. Bland smør ved hånden, bruge plastik handsker, for at slippe af med væsken inde i smør.

Nu kan du tilføje salt eller smag til så du får lige din smag og køl. Du kan evt. inden køling bruge en sprøjtepose til at portionere i små beholdere, lige til at sætte på bordet når du har gæster.

Panch phoranOpskrifter

Posted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 06:20:05

Panch phoran

1 spsk af hver spidskommen, anis, sorte løg frø, sorte sennepsfrø, bukkehorn frø, og 25 g hvidløg pulver. Blandes sammen og opbevares mørkt i en lufttæt beholder.

SpidskommenKrydderier

Posted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 06:18:42

Spidskommen

Botanisk navn: Cuminum cyminum

Efternavn: Umbelliferea

Oprindelse: Indien, Egypten, Arabien og Middelhavslandene

Spidskommen kan dyrkes næsten overalt, så længe den har brug for et varmt tempereret klima til at blomstre. Spidskommen er en del af persille familien. Spidskommen kommer fra en plante, der vokser til ca. 30 cm høje. Blomsten s farve er rosa til hvid. Det var i gamle dage bruges i stedet for sort peber i det gamle Rom og blev brugt som pasta til at sprede på brød. Den ekstraherede olie dag anvendes i parfumeindustrien og det menes, at den har en medicinske egenskaber.

Der er to forskellige slags spidskommen, som er hvide spidskommen (mest brugt) og sort spidskommen. Frøene er bådformet og ni kamme. Spidskommen er ofte forveksles med Kommen, men spidskommen er lysere i farven. Den sorte spidskommen er mindre og har en sød aroma, sort spidskommen er ofte forveksles med Nigella frø som Nigella undertiden kaldes sort kommen i indisk madlavning.

Spidskommen har en stærk, krydret, sød aroma men lidt bitter og skarp smag. Du kan især stødt spidskommen føler skarp og bitter smag. Ofte bruges det med korianderfrø, som det andet mest anvendte krydderi, i indiske karryretter. Spidskommen er bedst, hvis du tør steger det, indtil aroma frigives og derefter malet. Spidskommen bruges ofte i sauerkraut, pickles, pølser, Munster ost, mexicanske retter som chili con carne, couscous, kød gryderetter og tomat-baserede saucer.

BBQ sauceOpskrifter

Posted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 06:15:49

Grill / Barbecue Sauce til oksekød

Mængde / ingredienser

1 stk. hakket løg

2 spsk. Olie

1 kg flåede tomater i tern uden kerner

3 fed hvidløg, hakket

4 spsk. brunt sukker

1-3 stk. chili gerne stærk som Habanero, men du kan vælge, hvis du ikke ønsker den for stærk, du kan du fjerne frø og hvide dele der indeholder capceisin som er det materiale, der gør en stærk chili

4 spsk. eddike

2 spsk. Worcestershire sauce

1 spsk. tomatpuré

1 spsk. Curry, bland dig selv

1 tsk. selleri frø

Hæld olie i en gryde. Når olien er varm hældes løg og hvidløg i gryden og steg indtil det er gennemsigtigt, kort efter brænder karry fra puljen. Når karry er brændt opfyldt brun farin i gryden og skal smelte før resten af ingredienserne vil blive gennemført i de selleri frøene først.

Lad saucen ulme, indtil den er tyk, ca. 30 minutter. Rør i et stykke tid. Smages til. Hvis du tror saucen er tyk kan du evt. tilsættes lidt vand før blanding. Du kan drage fordel af at blande saucen, når den er færdig. Hvis saucen er for flydende, kan du varme det lidt mere. Giver ca. 1 L sauce.

Bøger jeg har læstMadbøger

Posted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 06:04:22

En af de bedste madbøger jeg har læst/er i gang med er ikke en madbog i gængs forstand. Det er en bog af Harold Mcgee der hedder "Mcgee on Food & Cooking", der beskriver alt hvad der sker kemisk i maden inden og medens den bliver tilberedt, kan med fordel købes her.

En bog af Claus Meyer der hedder "Almanak" der er lækkert gennemført og som altid i en klasse for sig i forhold til andre bøger. Hr. Meyers tilgang til mad er ret ligetil, kan købes her.

Dette er indtil videre kun en lille del af min madbogs samling på omkring 150 bøger og tidsskrifter.

BlogsBlogs jeg læser

Posted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 05:53:23

Mia Irene Kristense, fødevare specialist med kokke uddannelse

Mikkel Bækgård, foodie gut der entusiasme

Rasmus Holmgård, vinnørd med hang til mad

Honest cooking, madblog med mange indput

Clotilde Dusolier, god engelsk sproget blog af franskkvinde

Linda, fantastisk blog med maser af super billeder og opskrifter

Dette er kun starten på opdatering af blogs jeg læser, flere engelsk sprogede kommer snart.

Lange med bøgehatteTallerkener

Posted by Henrik Pelsen Mon, August 06, 2012 05:43:16

Her er en lille tallerken jeg har lavet til et selskab på 30 pax.

Blog image

Lange bagt i ovn, serveret kold rullet i Karl Johan svampe mel iblandet rugbrød, syltede bøgehatte, brændt porre pure pyntet med vild brøndkarse og tallerken smækkere.

Billeder fra ThailandFoto

Posted by Henrik Pelsen Fri, August 03, 2012 10:48:32

Disse billeder af auberginer er taget på et marked i thailand i provinsen Nakhon Sawan.

Ny blogNyheder

Posted by Henrik Pelsen Fri, August 03, 2012 10:32:57

Jeg har desværre været nødt til at starte helt forfra med min blog. Den gamle forsvandt - jeg har sikkert gjort noget helt forkert - pyt det går nok.